Blogia
BITÁCORA ETOLÓGICA

Fundación Mona

Visita de Wrangham y Goodall en Fundación Mona

Visita de Wrangham y Goodall en Fundación Mona

Visita de Wrangham y Goodall en Fundación Mona

Visita de Wrangham y Goodall en Fundación Mona

NOVES CONVOCATÒRIES ESTIU 2007

Noves Convocatòries pel Curs d’Etologia de Primats de Fundació Mona


Fundació Mona organitza des del passat mes de març de 2007 cursos d’Introducció a l’Etologia de Primats. L’objectiu fonamental d’aquests cursos és estudiar i comprendre el comportament dels primats no humans, no tan sols des d’una vessant teòrica sinó també pràctica.

La duració estimada del curs és de 15 hores (8,5 de teoria i 6,5 de pràctica) distribuïdes en dos dies (divendres i dissabte) amb un horari de 10:00 a les 18:30h. El preu de la inscripció inclou carpeta amb llibreta de camp, material en CD-ROM i certificat d’aprofitament del curs.

NOVES CONVOCATÒRIES ESTIU 2007 (Nivell Bàsic):

JULIOL: dies 20 i 21

AGOST: dies 17 i 18

SETEMBRE: dies 21 i 22


Informacions i reserves:


Miquel Llorente
e-mail: recerca@fundacionmona.org

telf: 972 477 618


**********************************************************************************

Nuevas Convocatorias para el Curso de Etología de Primates de Fundación Mona

Fundación Mona organiza desde el pasado mes de marzo de 2007 cursos de Introducción a la Etología de Primates. El objetivo fundamental de estos cursos es estudiar y comprender el comportamiento de los primates no humanos, no solo desde una vertiente teórica sino también práctica.

La duración estimada del curso es de 15 horas (8,5 de teoría y 6,5 de práctica) distribuidas en dos días (viernes y sábado) con un horario de 10:00 a les 18:30h. El precio de la inscripción incluye carpeta con libreta de campo, material en CD-ROM y certificado de aprovechamiento del curso.


NUEVAS CONVOCATORIAS VERANO 2007 (Nivel Básico):

JULIO: días 20 y 21

AGOSTO: días 17 y 18

SEPTIEMBRE: días 21 y 22


Informaciones y reservas:


Miquel Llorente
e-mail: recerca@fundacionmona.org

telf: 972 477 618

Alumnes de Psicologia de la UdG treballen amb simis a Fundació Mona

Alumnes de Psicologia de la UdG treballen amb simis a Fundació Mona

Des del passat mes de desembre de 2006, dues alumnes de l´últim curs de la Llicenciatura de Psicologia de la Universitat de Girona, Pilar Berengué i Anna Portell, col·laboren en la recollida de dades pel projecte Interaccions socials entre tres grups de ximpanzés en el CRP de la Fundació Mona.
L´objectiu d´aquest treball de camp és estudiar els processos de ressocialització dels ximpanzés allotjats a Mona, que sovint han estat víctimes de maltractaments. El projecte es va iniciar en el marc del Màster d´Etologia dels Primats de la Universitat de Barcelona, amb qui Fundació Mona col·labora des de 2005.
Gràcies al conveni de pràcticum establert amb la Facultat d´Educació i Psicologia de la Universitat de Girona, l´estudi continuarà aprofundint sobre el comportament social dels grups de ximpanzés, la seva evolució i adaptació

Fuente: Diari de Girona, 4-04-2007

Investigadors de la Universitat Lusófona fan una estada a Fundació Mona

Investigadors de la Universitat Lusófona fan una estada a Fundació Mona

 

“Investigadors de la Universitat Lusófona fan una estada a Fundació Mona”

 

Dos investigadors de la Universitat Lusófona de Lisboa (Portugal) realitzen una estada a Fundació Mona des del present mes de gener fins al proper mes de juny de 2007. Coordinats per la Dra. Augusta Gaspar, professora d’Etologia d’aquesta mateixa universitat, portaran a terme dos interessants treballs de recerca en col·laboració amb Fundació Mona.

Per una banda, Gonçalo Jesús farà un estudi sobre les “expressions facials de sorpresa en ximpanzés”. D’altra banda, Sílvia Rocha el realitzarà sobre “l’enriquiment ambiental com a eina d’atracció social, socialització i reducció de l’estrès en ximpanzés”.

 

D’aquesta manera, Fundació Mona obre una nova via de col·laboració amb prestigioses universitats i grups de recerca europeus, amb l’objectiu de convertir a Mona en un referent de la primatologia a nivell internacional.

 

Per a més informació adreçar-se a: recerca@fundacionmona.org

 

 

“Investigadores de la Universidade Lusófona realizan una estancia en Fundación Mona”

 

Dos investigadores de la Universidade Lusófona de Lisboa (Portugal) realizan una estancia en Fundación Mona desde el presente mes de enero hasta el próximo mes de junio de 2007. Coordinados por la Dra. Augusta Gaspar, profesora de etología de esta universidad realizarán dos interesantes proyectos de investigación en colaboración con Fundación Mona.

Por un lado, Gonçalo Jesús llevará a cabo un estudio sobre las “expresiones faciales de sorpresa en chimpancés”. Por otro lado, Sílvia Rocha llevará a cabo un estudio sobre el “enriquecimiento ambiental como herramienta de atracción social, socialización y reducción del estrés en chimpancés”.

 

De esta manera, Fundación Mona abre una nueva vía de colaboración con prestigiosas universidades y grupos de investigación europeos, con el objetivo de convertir a Mona en un referente de la primatología a nivel internacional.

 

Para más información dirigirse a: recerca@fundacionmona.org

 

 

"Researchers of the University Lusófona make a stay in Mona Foundation"

Two researchers of the University Lusófona of Lisbon (Portugal) carry out a stay in Mona Foundation since the present month of January until the next month of June of 2007. Coordinated by the Dr. Augusta Gaspar, professor of Ethology of this same university, they’ll do two interesting research projects in collaboration with Mona Foundation.
On the one hand, Gonçalo Jesús will make a study about the "facial expressions of surprise in chimpanzees". On the other hand, Sílvia Rocha will carry it out about "the environmental enrichment as a tool of social attraction, socialization and stress reduction in chimpanzees".

In this way, Mona Foundation opens a new way of collaboration with prestigious universities and European groups of research, with the goal to convert Mona in a primatology referent at international level.

For more information: recerca@fundacionmona.org

FUNDACIÓ MONA A CUBA, CONVIDADA A PARTICIPAR EN UN CONGRÉS SOBRE ANTROPOLOGIA

FUNDACIÓ MONA A CUBA, CONVIDADA A PARTICIPAR EN UN CONGRÉS SOBRE ANTROPOLOGIA

FUNDACIÓ MONA A CUBA, CONVIDADA A PARTICIPAR EN UN CONGRÉS SOBRE ANTROPOLOGIA

La humanització i deshumanització de ximpanzés que viuen a Fundació Mona ha estat objecte d’interès a Anthropos 2007 (Congrés Iberoamericà d’Antropologia), que amb el lema l’Antropologia davant els reptes del segle XXI es va celebrar durant el 5 i 9 de març a la localitat de l’Havana, Cuba. La Dra. Marina Mosquera, professora i investigadora de l’Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, va ser l’encarregada de presentar en una conferència plenària les diferents investigacions que es desenvolupen a Fundació Mona en col·laboració amb l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), dirigit per Eudald Carbonell.

La conferència impartida, amb el títol “Humanització i deshumanització de ximpanzés en semillibertat: lateralitat manual com a element de rastreig en l’evolució humana” i firmada conjuntament amb la Dra. Mosquera per Miquel Llorente i David Riba, investigadors de l’IPHES i Fundació Mona, va repassar la història i els orígens de Mona i els seus principals projectes de recerca. Finalment va concloure centrant-se en els primers resultats obtinguts en el nostre principal projecte de recerca sobre la lateralització manual dels ximpanzés de Mona, el projecte PANLAT.

De nou, Mona està present en els principals àmbits i cercles científics com a centre de primatologia de referència dins l’àmbit internacional.

Per a més informació: Miquel Llorente, recerca@fundacionmona.org

FUNDACIÓN MONA EN CUBA, INVITADA A PARTICIPAR EN UN CONGRESO SOBRE ANTROPOLOGÍA

La humanización y deshumanización de chimpancés que viven a Fundación Mona ha sido objeto de interés en Anthropos 2007 (Congreso Iberoamericano de Antropología), que con el lema la Antropología ante los retos del siglo XXI se celebró durante el 5 y 9 de marzo en la localidad de la Habana, Cuba. La Dra. Marina Mosquera, profesora e investigadora del Área de Prehistoria de la Universidad Rovira y Virgili de Tarragona, fue la encargada de presentar en una conferencia plenaria las diferentes investigaciones que se desarrollan en Fundación Mona en colaboración con el IPHES (Instituto Catalán de Paleoecología Humana y Evolución Social), dirigido por Eudald Carbonell.

La conferencia impartida, con el título "Humanización y deshumanización de chimpancés en semilibertad: lateralidad manual como elemento de rastreo en la evolución humana" y firmada conjuntamente con la Dra. Mosquera por Miquel Llorente y David Riba, investigadores del IPHES y Fundación Mona, repasó la historia y los orígenes de Mona y sus principales proyectos de investigación. Finalmente concluyó centrándose en los primeros resultados obtenidos en nuestro principal proyecto de investigación sobre la lateralización manual de los chimpancés de Mona, el proyecto PANLAT.

De nuevo, Mona está presente en los principales ámbitos y círculos científicos como centro de primatologia de referencia dentro del ámbito internacional.

Para más información: Miquel Llorente, recerca@fundacionmona.org

MONA FOUNDATION INVITED TO CUBA TO PARTICIPATE IN A CONGRESS ABOUT ANTHROPOLOGY



The humanization and dehumanization of the chimpanzees that live Mona Foundation has been object of interest in Anthropos 2007 (Iberoamerican Congress of Anthropology), with the lemma of Anthropology facing the challenges of the 21st century celebrated during the 5th and 9th of March in La Havana, Cuba. Dr. Marina Mosquera, teacher and researcher of Prehistory Area of Universitat Rovira i Virgili from Tarragona, presented in a full lecture Mona Foundation and the different researchs that develops in collaboration with the IPHES (Catalan Institute of Human Paleo-Ecology and Social Evolution), directed by Eudald Carbonell.



The lecture, with the title "Humanization and dehumanization of chimpanzees in semi-free conditions: manual laterality as an element of tracking in the human evolution" was signed together with Dr. Mosquera by Miquel Llorente and David Riba, researchers of the IPHES and Mona Foundation. The lecture revised the history and the origins of Mona and its main research projects. Finally, it focussed on the first results obtained from the chimpanzees of Mona in our main project of research about the lateralization, in the framework of PANLAT project.


Again, Mona is in the main areas and scientific circles as an international center of reference in primatology.



For further information: Miquel Llorente, recerca@fundacionmona.org

Se presentan en Tarragona los proyectos de investigación de Fundación Mona dentro de una conferencia sobre la Evolución de la Cognición Humana

Se presentan en Tarragona los proyectos de investigación de Fundación Mona dentro de una conferencia sobre la Evolución de la Cognición Humana

 

El pasado día 28 de febrero y dentro de una conferencia con el título "Cerebro, comportamiento complejo, pensamiento simbólico y tecnología", Marina Mosquera profesora titular del Área de Prehistoria de la Universidad Rovira i Virgili e investigadora del IPHES (Instituto Catalán de Paleoecología Humana y Evolución Social) presentó parte de los proyectos de investigación que Fundación Mona viene llevando a cabo en colaboración con estas instituciones desde el año 2002.

Uno de los principales objetivos de las investigaciones que llevan a cabo en Mona es poder aportar más conocimientos sobre los orígenes evolutivos de nuestro comportamiento. Esto incluye un amplio abanico de temáticas de estudio como son la lateralización manual y cerebral, la cognición espacial, el aprendizaje social, el comportamiento social o el uso y fabricación de herramientas por parte de los chimpancés. De esta manera, hoy día proyectos como el PANLAT (estudio de la lateralización manual y cerebral en chimpancés) nos pueden aportar una información muy valiosa sobre cuáles son las raíces evolutivas de nuestro funcionamiento cerebral, y dar pistas sobre los orígenes del lenguaje humano y el comportamiento tecnológico.

De esta manera, nuestras investigaciones, todas ellas de carácter no invasivo y respetando y fomentando el bienestar de los animales, comienzan a ser un punto de referencia dentro del ámbito de la primatologia nacional e internacional.

 

Para más información:

Miquel Llorente

recerca@fundacionmona.org

Crédito foto: Gerard Campeny (IPHES)

Cartas del lector en La Vanguardia, sobre el anuncio de la Matató de TV3

Cartas del lector en La Vanguardia, sobre el anuncio de la Matató de TV3

Fundació Mona condemna l'ús de dos ximpanzés a l'espot de La Marató de TV3

E.Padilla, Riudellots de la Selva.

    Fundació Mona , l´entitat establerta a Riudellots de la Selva que s´encarrega d´acollir i cuidar simis decomissats a propietaris que els maltractaven o no podien fer-se´n càrrec, denuncia a través del seu web l´ús de dos joves ximpanzés en l´anunci de La Marató de Televisió de Catalunya. L´equip responsable d´aquest centre, format per veterinaris, biòlegs, primatòlegs, psicòlegs i etòlegs, han difós un comunicat on recorden que gran part dels 12 ximpanzés que acullen actualment han pres part en algun moment en espectacles o anuncis televisius i que els seus propietaris els comminaven sovint a unes condicions de vida deplorables.

    L´entitat anima a queixar-se de l´ús d´aquests animals i proporciona adreces web i contactes telefònics per dirigir-se a entitats com el Consell de l´Audiuvisual de Catalunya, Televisió de Catalunya o la mateixa Fundació de La Marató per tal de fer efectives les queixes.

    Els simis acollits a Fundació Mona viuen en unes condicions que procuren acostar-se al màxim a les que tindrien en cas de viure en llibertat. El recinte a l´aire lliure, de 6.000 metres quadrats, acull 12 ximpanzés d´edats diverses -aquests animals poden viure fins als 60 anys- i d´ells, tots els mascles i una de les femelles arrosseguen seqüeles pel fet d´haver intervingut en anuncis de televisió -alguns d´ells encarregats per grans empreses, com Estrella Damm o Mc Donald´s-o haver format part de circs. En el cas de la femella Romy, l´animal presenta una deformació als peus a causa d´haver estat obligada a caminar amb sabates. Un altre dels exemplars que viuen a la Fundació, Nico, presenta un quadre de greus problemes psicològics que l´han portat fins a episodis d´automutil·lació.

    Els animals que prenen part a espectacles tenen fins a deu anys, expliquen els responsables de la Fundació. Un cop es fan grans i perden docilitat i el seu aspecte angelical els esperen llargs anys de vida dins gàbies insalubres i amb alimentació i cures deficients.
 
Fuente: Diari de Girona , domingo 17 de diciembre de 2006 

Abstracts de Mona en

Abstracts de Mona en

En el número de junio de 2006 de la prestigiosa revista de la Federación Europea de Primatología, "Folia Primatologica ", se han publicado los abstracts de las dos comunicaciones de Mona que se presentaron en el pasado Congreso de la Asociación Primatológica Española , celebrado en Madrid en 2005. De igual manera, ya están introducidas las referencias en la base de datos de primatología "PrimateLit" (http://primatelit.library.wisc.edu/ ).

Las referencias son las siguientes:


• Feliu, O., y Veà, J. (2006). Use of space in structural preferences by a group of humanized chimpanzees (Pan troglodytes troglodytes). Folia Primatologica, 77(4), 311.

• Mosquera, M., Llorente, M., Riba, D., y Feliu, O. (2006). Hand laterality in humanized chimpanzees (Pan troglodytes). Folia Primatologica, 77(4), 323.

Aquellas personas que estéis interesados en obtener los documentos no dudéis en poneros en contacto con Miquel Llorente: mllorente@fmrecerca.org

Jane Goodall visita Fundación Mona

Jane Goodall visita Fundación Mona

Después de su paso por el III CIPLAE celebrado los días 1, 2 y 3 en Barcelona, Jane Goodall vino a visitar las instalaciones de Fundación Mona en el marco del III Encuentro de Socios y Padrinos de la organización.

Os paso alguna foto del encuentro,

(foto: J.F.Zamorano)

(En la foto: Almudena Armelles [UB], Montse Gil [UCM], Miquel Llorente [IPHES, URL, FM], Jane Goodall y José F. Zamorano [UCM])